Kurumsal seyahatlerde 2026’ya kadar toparlanma olmayacak

İş Seyahatlerinde Öne Çıkacak Destinasyonlar

Last Updated on 28 Eylül 2022 by Yaşar Çelik

Dünya havayolu taşımacılığı sektörünün en önemli gelir kalemi olan iş seyahatleri bir türlü pandemi öncesi eski günlerine dönemiyor.    Kurumsal seyahatlerde 2026ya

Havacılık sektörü her zaman için uçakla bir yerden bir yere gitmenin ötesine geçmiştir. Covid sonrasında ise dünyayı yeniden birbirine bağlamayı hedefleyen şirketler dahi yükselen fiyatları karşılayamaz hale geldi.

Örneğin, dünyanın en uzun rotalarından biri olan New York ve Sidney arasında birinci sınıf uçuşların fiyatı pandemi öncesine göre iki katına çıkarak 20 bin dolardan fazlaya mal olabiliyor.

Bloomberg’ün haberine göre kurumsal seyahat yönetimi firması CWT’nin Başkan Yardımcısı Nick Vournakis konuya ilişkin açıklamasında “Talep açıkça arzı aşıyor. Bir noktada, şirketler artık yeter diyecekler” ifadelerine yer verdi.

SEYAHAT PAZARI SIKILAŞTI

Covid kısıtlamaları dünya çapında hafifledikçe, havayolu şirketleri filolarını yeniden etkinleştirmekte ve personeli hava yolculuğu için artan iştahla başa çıkacak kadar hızlı bir şekilde geri getirmekte zorlandı. Bu hem koltuk hem de kapasite sınırlılığı anlamına geliyor. Daha yüksek yakıt maliyetleri ise ücretleri artırıyor.

CWT ve Küresel İş Seyahati Derneği’ne göre, işletme sınıfı uçak biletleri fiyatları 2022’de %45 ve gelecek yıl %6.2 daha artacak.          Kurumsal seyahatlerde 2026ya

Seyahat danışmanlığı şirketi TripActions, ABD’den reserve edilen uçuşlar için birinci sınıf biletlerin Ocak ve Ağustos ayları arasında % 52 arttığını, ekonomi ve premium ekonomiden daha dik bir artış olduğunu söyledi.

Şirketlerin maliyetlerden vazgeçmesiyle, kurumsal seyahatler henüz pandemi kaynaklı kilitlenmelerden kurtulmamış olan zayıf bir zemine geri döndü. Bu havayolları için kötü bir haber.

Seyahat yazılımı firması Trondent Development’a göre, iş seyahatleri bir havayolu firmasının kârının %75’ini, ancak yolcuların sadece %12’sini temsil ediyor.

Kurumsal seyahat yönetimi şirketi FCM’in Küresel Genel Müdürü Marcus Eklund, “Harcama konusunda olağanüstü bir farkındalık görüyoruz” açıklamasında bulundu.

ŞİRKETLER EKONOMİ BİLETLERE DÖNDÜ

Meslektaşlarını Bangkok’taki bir şirket toplantısına uçurmak için ücretleri kontrol etmek zorunda kaldığını belirten Sidney merkezli yönetim danışmanı Dhruv Sharma, bütçesinin bir kişinin maliyetini iki katına çıkararak kişi başı 6.000 dolar ödemektense olağan bir tercihe yöneldiğini belirtiyor: “Ekonomi olmak zorundaydı.”

Sharma, çalışanlarına Avustralya’ya döndüklerinde izin vererek Tayland’a gidenler için darbeyi yumuşatmaya çalışıyor. Yine de Sharma çalışanlarının %20’sinin ekonomi sınıfı tercihi nedeniyle toplantıdan çekilmesini bekliyor.

Finansgundem’in derlediği bilgilere göre, Microsoft’un Kurucu Ortağı Bill Gates 2020’nin sonunda koronavirüsün ardından iş seyahatlerinin yüzde 50’sinden fazlasının yok olacağını söylemişti. Qantas Airways CEO’su Alan Joyce, olası düşüşün %15’e yakın olacağını öngörüyor.

Dünyanın dört bir yanındaki projelerde çalışan Boston merkezli danışmanlık firması Refine and Focus, pandemiden önce bile gereksiz seyahatler için ödeme yapmaktan kaçınıyordu. Artan uçak bileti fiyatları ve giderlerdeki enflasyonist artış, tüm şirketi neredeyse tamamen iş seyahatlerinden uzaklaştırdı.

Firmanın eş başkanı Purnima Thakre, “Seyahat etmeyi neredeyse bıraktık. Herhangi bir proje için, uçak biletlerine harcamaktansa insanlara bu parayı daha iyi ödeme yaparak vermeyi tercih ederim” dedi.

BİLET FİYATLARI UÇTU

Bilet fiyatları birbirinden oldukça farklı ve bazı rotalar diğerlerinden daha abartılı bir şekilde fiyatlandırılıyor. Delta Air Lines ve IAG’nin ait British Airways firması, seyahat portalı kayak.com’a göre, önümüzdeki ay Londra-New York arası birinci sınıf uçmak için 10.000 dolardan fazla ücret talep ediyor.

Singapur Havayolları ile Londra yönünde Londra-Sidney arası birinci sınıf uçuşlar yaklaşık 12.000 dolara satılıyor. Pazarın zirvesine daha yakın olan Qantas ve United Airlines premium New York yönünde New York-Sydney koltukları için 22.000 dolardan fazla para istiyor.

KURUMSAL SEYAHAT HARCAMALARINDA 2026 YILINA KADAR HERHANGİ BİR TOPARLANMA GERÇEKLEŞMEYECEK

Değişim, yükselen enflasyon ve resesyon korkusuyla aynı ana denk geliyor. Küresel İş Seyahati Derneği’ne göre, pandemi öncesi 1.4 trilyon dolarlık kurumsal seyahat harcamalarında 2026 yılına kadar herhangi bir toparlanma gerçekleşmeyecek. Dernek daha önceki tahmininde 2024 yılında toparlanma gerçekleşmesini öngörüyordu.

American Express Global Business Travel Halkla İlişkiler Başkanı Martin Ferguson, şirketlerin seyahat bütçelerini en üst düzeyde azaltmak için havayolu sadakat programlarından ziyade fiyata göre uçuşları seçtiklerini söyledi.

Southwest Airlines geçen hafta iş seyahatlerinde yavaşlayan bir toparlanmaya işaret etti ve segmentten elde edilen gelir temmuz ayında %26 arttığını ve ağustos ayında 2019’un aynı aylarına kıyasla %32 az olduğunu açıkladı. American Airlines CEO’su Robert Isom bu ay yaptığı açıklamada, yatırım bankacıları gibi büyük kurumsal müşterilerden elde ettikleri gelirlerin yaklaşık %75 oranında iyileştiğini ve küçük işletmelerin segmentteki toparlanmayı geciktirdiğini söyledi.

Ücretlerle ilgili endişeler bir dereceye kadar kullanıma hazır uçaklardaki eksiklik tarafından maskeleniyor. Bu da talebin fiyatları yüksek tutacak kadar güçlü görünmesini sağlıyor. Seyahat veri sağlayıcısı OAG’ye göre, küresel olarak uluslararası uçuşlardaki kapasite hala 2019 seviyelerinin %25 altında.