Alibaba’nın başarı öyküsünün ardındaki adam

Alibaba kurucusu Jack Ma. Foto: Teknoekip.
Alibaba kurucusu Jack Ma. Foto: Teknoekip.

Last Updated on 10 Haziran 2019 by Yaşar Çelik

Girişimci ruhunuzu fark ettiğiniz günden beri sizi harekete geçirecek o anı mı bekliyorsunuz? Korkularınız adım atmanıza engel mi? Sizden öncekiler nasıl başarmış diye bir bakmak ister misiniz? Alibaba’nın kurucusu Jack Ma da korkuyormuş.

Başarı öyküleri genç girişimciler için ilham kaynağı olmuştur. Adını geniş kitlelere duyurmuş şirketlerin patronlarının yaşam hikâyeleri ve yürüdükleri yolda karşılaştıkları zorluklar sıklıkla yazılıp çizilir. Perakende sektörüne farklı bir bakış açıcı getiren Alibaba e-ticaret sitesi kurucusu ve başkanı Jack Ma da öyküsü merak edilen isimler arasında yer alıyor.

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Deniz Sipahi, geçtiğimiz Pazar günü yayımlanan köşesine, perakende sektörünün ezberini bozan e-ticaret sitesi Alibaba’nın fikir babası ve başkanı Jack Ma’yı taşımış. Yazısında Ma’yı yakından takip ettiğinin altını çizen Sipahi, Jack Ma’nın, Davos’ta katıldığı toplantıda yaptığı konuşmadan bölümler aktarıyor.

Öne çıkan bölümleri turizmgunlugu.com okuyucuları için derledik. Jack Ma diyor ki:

“ALİBABAYI KURARKEN KORKUYORDUM”

“Tabii ki, Alibaba’yı kurarken korkuyordum ve şüphelerim vardı. Ama şuna inanıyordum. Biz kazanmasak da bir başkası kazanacak. Geleceğin uzmanı yoktur, sadece geçmişin uzmanları vardır.”

“REKABETİ DERT ETMEYİN”

İş hayatında rekabeti asla dert etmeyin, baskıyı asla dert etmeyin. Eğer baskıdan çekiniyorsanız ticarete atılmayın. Bir değer üretirseniz bir imkânınız vardır. Bugün, tüm dünya bir şeylerden endişe ediyor. Bu da büyük bir fırsat demek.

“KENDİNİZE İYİ BİR PATRON BULUN”

İlk işiniz en önemli işinizdir. Çok büyük bir şirket olmasına gerek yok, ama kendinize çok iyi bir patron bulun. Size bir insan olmayı öğretebilecek, işlerin nasıl doğru şekilde yapılacağını anlatacak bir ustanız olsun ve orada kalın. Kendinize, ‘burada en az üç yıl kalacağım’ diye söz verin.

Deniz Sipahi’nin Hürriyet’teki yazısının tamamı.

Jack Ma‘dan başarı tavsiyeleri. elapro SAHNE Youtube kanalından alınmıştır.

 

Çin’in yeni nesil ödeme platformu Alipay artık Türkiye’de