Türk otel zincirinden İran’a 100 milyon dolarlık yatırım

Last Updated on 22 Temmuz 2019 by Turizm Günlüğü

İran’ın güneyinde yer alan Kiş Adası’na Antalyalı Kilit ailesi, 100 milyon dolarlık yatırımla Crystal Otel kurmak için imza attı. Bin odalı tesis, adanın en büyük yatırımı olacak.

ABD yaptırımları nedeniyle sıkıntılı günler geçiren İran’a Türk yatırımcıların ilgisi artarak sürüyor. Özellikle sanayi yatırımlarıyla farklı sektörlerden birçok firmanın ilgi gösterdiği İran, taşıdığı potansiyelle turizm sektöründeki yatırımcıları da cezbediyor.

Sabah Gazetesi’nden Feride Cem’in haberine göre Kilit, İran’ın güneyindeki Basra Körfezi’nde bulunan turizm cenneti Kiş Adası’nda 100 milyon dolarlık yatırımla bin odalık dev bir otel yatırımı için imza attı. Söz konusu otelde toplantı salonları, erkek ve kadınlara ait plajlar, spor alanları, su parkı, havuzlar ve ailelerin vakit geçirebileceği sosyal alanların da yer alacağı öğrenildi.

ÜLKENİN KALBİNE AÇILAN KAPI

“İran’ın kalbine açılan kapı” olarak nitelendirilen Kiş, ziyaretçilere gümrüksüz alışveriş, yatırımcılara ise 20 yıla ulaşan gelir ve kurumlar vergisi muafiyeti ile biliniyor. Şah Muhammed Rıza Pehlevi döneminde kumarhane ve tatil merkezi olarak öne çıkan ve idari olarak Hürmüzgan Eyaleti’ne bağlı Kiş Adası’na bu özelliklerinden dolayı “Küçük Dubai” benzetmesi yapılıyor.

EN BÜYÜK OTEL ZİNCİRİ

Yerli-yabancı turistlerin ilgi odağında olan adaya yatırım yapan ve Kilit Hospitality Group (KHG) bünyesinde yer alan Crystal Hotels, yurt içinde 18 tesisle hizmet veriyor. 2005’te sektöre adım atan Crystal Hotels, 14 yılda Türkiye’nin en büyük otel zinciri konumuna geldi. Tümü 5 yıldızlı olan tesisler çocuk, aile, doğa, lüks, eğlence, kış gibi farklı konseptler sunuyor.

ZÜCACİYE DÜKKANI’NDAN OTEL ZİNCİRİNE

Yaklaşık 20 bin yatak kapasitesi ve 7 bin çalışanı ile sektörün en yüksek istihdam oranlarından birine sahip olan zincirin sahibi Antalyalı Kilit ailesinin gıdadan sağlığa çeşitli alanlarda yatırımları bulunuyor. Kilit Şirketler Grubu’nun temeli baba Turan Kilit tarafından 1955’te Antalya’da açılan bir zücaciye dükkânıyla atılmış. Halen turizm otelcilik, gıda-hayvancılık, otel-endüstriyel mutfak ekipmanları – sağlık ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren aile, 2008’de Türkiye’nin en eski çatal kaşık markalarından biri olan Ar-Yıldız’ı da bünyesine katmıştı.

10 HEKTARA KURULACAK

10 hektarlık alan üzerine yakında yatırımına başlanacak tesisle ilgili anlaşma, Kilit Hospitality Group Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Kilit ve Kiş Serbest Bölge Genel Müdürü Gholamhoseyn Mozafferi tarafından imzalandı. Mozafferi, imza töreninden sonra yaptığı açıklamada Katar, Umman ve Irak’tan birçok yatırımcının ülkenin en önemli turizm merkezi Kiş’le ilgilendiklerini belirterek, yakın gelecekte adada yatırımların önemli oranda artacağını söyledi.