Vize retleri: Dışişleri Bakanlığı tutumunu sertleştirebilir

Schengen Vize Krizi Açıklaması: Yakın Zamanda Olumlu Gelişmeler Bekleniyor
Schengen Vize Krizi Açıklaması: Yakın Zamanda Olumlu Gelişmeler Bekleniyor

Last Updated on 13 Ekim 2022 by Turizm Günlüğü

Dışişleri Bakanlığı vize retleri için tutumunu sertleştirebilir. Vize retleri

Son dönemde Türkiye vatandaşlarına verilen Schengen vizesi reddi sayılarındaki artış devam ediyor.

Geçen günlerde Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan bazı Batılı ülkelerin büyükelçilerinin “zaman istediği” ve sorunun çözüleceği vaadinde bulunduğu öğrenildi. Dışişleri Bakanlığı ise ret yanıtlarının devam etmesi halinde tutumunu sertleştirmeyi düşünüyor.

Son sekiz yılda en fazla Schengen vizesi başvurusu yapan ülkeler arasında en fazla ret cevabı alan ülkelerden biri de Türkiye oldu. Pandeminin ardından yeniden hızlanan başvurulara AB ülkelerinden çok fazla ret cevabı gelmeye devam ediyor.

Öyle ki schengenvisainfo.com verilerine göre 2016 yılında yüzde 4.4 olan başvurularda ret oranı her yıl düzenli artarak 2020 yılında yüzde 12.5’e, 2021 yılında yüzde 19’a yükseldi.

RET CEVABI ALANLAR ARASINDA DOKTOR VE MÜHENDİSLER DE VAR

Ret cevabı alanlar arasında doktor ve mühendislerin oranının da yüksek olması dikkat çekiyor. Batılı ülkelerin diplomatik temsilcilikleri “Türkiye’den yüksek orandan iltica başvurusu alıyoruz” gerekçesini resmi olmasa da dolaylı yollardan dile getirerek, vize reddinin ardındaki gerekçeyi açıklıyor.

Bu durum karşısında harekete geçen Dışişleri Bakanlığı ise Batılı ülkelerin büyükelçileriyle görüştü. Bakanlığa çağrılan temsilcilerle görüşmelerde ret cevapları konusunda duyulan rahatsızlık aktarılırken, büyükelçilere durumun nedeni de soruldu.

Diken’den Altan Sancar’a konuşan bakanlık kaynakları, Batılı yetkililer görüşmelerde pandemi döneminde başvuru sayısının yüzde 80 oranında azalması nedeniyle personel eksiltme yoluna gittiklerini söyledi.

Pandeminin etkisinin azalmasıyla birlikte başvuru sayısının üç katına çıkması nedeniyle de dosyaların yığıldığı bakanlık yetkililerine iletildi.

Büyükelçiler sorunların çözümü üzerinde çalıştıklarını ve ilerleyen dönemde yeni personel almayı taahhüt etti.

“KISA BİR SÜRE” TANINDI

Bakanlık yetkililerinin aktardığına göre, sorundan Türkiye’nin duyduğu rahatsızlığın altı çizildi. Personel eksikliklerinin giderilmesi amacıyla elçiliklere “kısa bir süre” tanındı. Bu süre zarfında vize retleri konusunda olumlu bir gelişme olmaması halinde “Bakanlığın tutumunu sertleştireceği” uyarısı da diplomatik dille Batılı ülkelerin büyükelçilerine iletildi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Schengen vizesi başvurularını daha şeffaf, adil ve kapsayıcı bir şekilde değerlendirerek vize başvurularının haksız nedenlerle reddedilmemesini öngören ve Türkiye’nin hazırladığı karar tasarısını, dün kabul etti.