Ali Onaran: “Uludağ doldu, yerli turist Balkanlara yöneldi”

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran
Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran

Last Updated on 30 Aralık 2016 by Yaşar Çelik

Kış turizmindeki bu hareketliliği Dünya Gazetesine değerlendiren Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, rezervasyonlarda geçen seneye göre büyük bir artış yaşandığını söyledi.

Kış turizmi yönelik hizmet veren tesislerin yüzü gülüyor. Yazın yaşanan darbe girişiminden dolayı tatillerini iptal edenler planlarını kış turizmine çevirdi. Bununla birlikte erken gelen kar, kayak merkezlerinin dolmasına neden oldu. Yılbaşı ile birlikte yarıyıl tatilinin de yaklaşmasıyla otellerdeki doluluk oranı yüzde yüze dayandı.

Yurt içindeki otellerin yoğun talebe cevap verememesine fırsat bilen turizm acenteleri ucuzluğu ile bilinen Balkan ülkelerine yönelik turların ağırlığını artırdı.

Kış turizmindeki bu hareketliliği Dünya Gazetesine değerlendiren Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, rezervasyonlarda geçen seneye göre büyük bir artış yaşandığını söyledi. Başta Uludağ olmak üzere tüm bölgelerde son dakikalara kadar rezervasyon taleplerinin devam ettiğini ifade eden Onaran, şunları söyledi:

“Yazın tatil planlarını darbe girişimi yüzünden erteleyen vatandaşlar bu planlarını ekim ve kasım ayında gerçekleştirdi. Bundan dolayı geçen seneye göre bu aylarda yüzde 15 civarında bir artış yaşanmıştı. Ancak kültür turlarına olan ilgi aralık ayında da azalmadı ve aynı şekilde devam etti. Yeni yıl tatili için günler öncesinden kayak bölgelerindeki oteller odalarını doldurmaya başladı ve çoğu otel tamamen dolmuş durumda. Bu yüzden ucuza otel bulmak çok zor.

Türkiye’de yer bulamayan Balkanlar’a gidiyor

Geriye kalan müşteriler ise bizim ülkemize göre daha uygun fiyatta olan Bulgaristan ve diğer Balkan ülkelerine yapılan turlara yöneldi. Buralara 750 liraya 4 günlük turlar düzenleniyor. Aynı şartlarda bir tatil için ülke içerisinde bu fiyat 2 katına çıkıyor.

Burada yurt içindeki yoğunluktan dolayı yaşanan bir fiyat artışı ve buna bağlı olarak tatilcilerin farklı noktalara yönelmesi durumu var. Yarı yıl tatili gibi 1-2 haftalık tatiller dünyadaki örneklere bakılarak bölgesel olarak farklı zamanlarda uygulansa idi şuanki fiyatların çok daha altında tatil imkanları olacaktı.”

Balkanlar’a gidemeyen Kapadokya’ya

Diğer taraftan kayak tesislerinin yoğun olduğu bölgelere gidemeyen ve yurt dışına çıkamayan tatilciler ise alternatif bölgelere yöneldi. Bunların ağırlıklı olarak Kapadokya bölgesini tercih ettiğini belirten Onaran, “Bu bölgede kışın inanılmaz bir artış var, kışın karla kaplandığında güzel bir manzara ortaya çıktığı için yerli turistler Kapadokya’yı artık kış takvimine almış durumda. Bu ilgi kültür turlarına olan talebi yüzde 25 artırdı” diye konuştu.

Uludağ yüzde 90 dolu

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği Başkanı Mehmet Haluk Beceren ise yeni yıl için Uludağ bölgesindeki tüm otellerde doluluk oranının yüzde 90’a ulaştığını ifade etti.

İki gündür ülke genelinde hakim olan soğuk ve karlı havanın tatilcilerin otellere ulaşma konusunda kaygı duymasına neden olabileceğine değinen Beceren, başta uludağ bölgesindeki oteller olmak üzere tüm otellerin bu duruma karşı hazırlıklarını yapmış durumda olduğunu ifade etti.

Beceren, cumartesi günü kar yağışının hafifleyeceğini tatilcilerin yeni yıla güzel bir karlı havada gireceğini belirterek sözlerine şunları ekledi:

“Sadece Uludağ bölgesinde değil Kartalkaya, Erciyes ve Palandöken içinde artık oteller neredeyse dolmuş durumda. Geçen seneye göre hem kar kalınlığı hem da müşteri yoğunluğu beklediğimizde iyi. Yarı yıl tatili için ise şimdiden doluluk oranı yüksek seviyelere geldi, o haftayı da otellerin karlı kapatacağını düşünüyorum.

Yazılan fiyatlar doğru değil

Acenteler kendilerine gelen yoğun talepleri karşılamak için kalan müşterileri Balkanlar’a götürmeye çalışıyor. Ancak bu konuda vatandaşları uyarmak zorundayız. O bölgelere ucuz fiyatlara kampanya düzenleyen firmalar paket içeriklerine sadece kahvaltı fiyatlarını dahil ediyor. Müşteriler orada faiş fiyatlarda öğlen ve akşam yemeği ile karşılaşabiliyor. Kayak yapmak için kullanılan ekipmanların fiyatları çok yüksek olabiliyor. Bu konuda tatilcilerin çok dikkatli olması gerekir.”