Uluslararası Ovacık Sanat Günleri festivali “OHAL” kapsamında yasaklandı!

Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu

Last Updated on 22 Temmuz 2017 by Yaşar Çelik

Tunceli’nin Ovacık ilçesinin komünist Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, düzenlemek istedikleri sanat festivalinin ‘güvenlik’ sebebiyle yasaklandığını açıkladı.

Belediye, 24-30 Temmuz tarihlerinde ‘1. Uluslararası Ovacık Sanat Günleri’ düzenlemeyi planlıyordu.

Dersim Ovacık’taki 1. Uluslararası Ovacık Sanat Günleri festivaline il ve ilçe mülki yetkilileri tarafından son anda “programın yoğunluğu” ve “etkinliklerin açık alanlarda” yapılacak olması gibi keyfi gerekçeler ileri sürülerek izin verilmedi. 24 Temmuz-30 Temmuz tarihleri arasında bir hafta sürmesi planlanan Sanat Günleri’nin olağanüstü hal koşulları ve güvenlik nedenleri ileri sürülerek yasaklanması büyük tepki çekti.

Onlarca farklı etkinlik ve atölye yapılacaktı

Programı haftalar öncesinde açıklanan Sanat Günleri kapsamında konserden söyleşiye, tiyatrodan müziğe, sinemadan fotoğrafa, doğa gezisinden çocuk ve sağlık atölyesine kadar çok sayıda etkinlik düzenlenmesi planlanıyordu.

Yuriçi ve yurtdışından büyük ilgi gören Uluslararası Sanat Günleri’nin gelenekselleştirilerek her yıl düzenlenmesi amaçlanıyordu. Birçok sanatçı, sinemacı, yazar, gazetecilerin de yer alacağı 1. Uluslararası Ovacık sanat Günleri’nde konserler ve söyleşiler de yer alacaktı.

Yaşamın kutsalığını sanatla göstereceğiz

Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Sanat Günleri için yaptığı davette, bütün sanatseverleri Ovacık’a davet ettiğini belirterek, “Kavganın ve çatışmaların olduğu bir dönemde yaşamın devam ettiğini, yaşam hakkının kutsal olduğunu anlatmak adına sanatı işlemek istiyoruz. Sanata çok ihtiyaç duyulan bir dönemdeyiz. Özellikle baskı dönemlerinde bu tarz etkinlikler yapılması önemli. Önemli olan böyle etkinlikleri hava bulutluyken, yağmurluyken yapmak. Bizim yapacağımız etkinlik de halkın sanatına dair bir çalışma. Yaşam devam ettiği sürece de biz bu tür etkinlikleri, bunun dışında başka etkinlikleri yapmak zorundayız. Bu bilinçle yola çıktık” demişti.

Çok sayıda aydın ve sanatçı katılacaktı

Çok sayıda gazeteci, yazar, aydın ve sanatçının da yer alacağı 1. Uluslararası Ovacık Sanat Günleri’ndeki atölye ve etkinliklerde yer alacak isimlerden bazıları şöyleydi; Fuat Saka, Menderes Samancılar, Feryal Öney, Sunay Akın, Kemal Kahraman, Erdal Erzincan, Banu Güven, Ertuğrul Mavioğlu, İbrahim Varlı, Kemal Dinç, Volga Sorgu, Şükrü Aslan, Sibel Özbudun.

Belediyenin Facebook sayfasından yapılan duyuruda,’OHAL ve güvenlik gerekçesiyle’ etkinliğe izin verilmediği bildirildi.

Kaynak: Birgün Gazetesi