Last Updated on 4 Aralık 2017 by Yaşar Çelik
RFID bileklik ve mobil uygulama ile otellerin de ‘Nesnelerin İnterneti’yle tanışma zamanı geldi, hatta geçiyor. Otellere özel mobil uygulama yazılımı Angel-A, büyük otel zincirlerinde 2018’de hayata geçmiş olacak.
Defalarca duymuş ancak hasbelkader konuya vâkıf olamamışler için ön bilgi mahiyetinde paylaşayım. Nesnelerin İnterneti (Internet of Things – IoT), fiziksel objelerin İnternet’e bağlı olması ve bu sayede bir yazılım ile etkileşime geçip, data transferi sağlamasıdır. Bu objeye de data gelebilir, ondan da data gönderilebilir. Kişiler arasında bilgi aktarımı olmadan, kişi ile bilgisayar arası aktarım olmadan.
Evinizdeki alarmın polisi otomatik aramasından, klimanızın hava durumuna göre çalışmasına kadar yüzlerce cihaz, İnternet’e bağlıdır. Bunun için kablolu/kablosuz fark etmeksizin İnternet’e bağlanırlar.
Bu yazıyı okuduğunuzu tahmin ettiğim telefonunuz örneğin, bundan 10 yıl kadar önce pek akıllı değildi. Bugün size, “trafik sıkışık, gideceğin yere biraz gecikeceksin” diyor en basitinden.
SmrtGate adlı ürünü 2003’te hayata geçirdik
En önemli gelişmeler şu sıralar arabalar, akıllı ev teknolojileri, perakendeciler, giyilebilir teknolojiler (sağlık-spor-eğlence) alanlarında yaşanıyor. Arkadyas olarak biz de etkinlik sektörüne RFID teknolojisi kullanan SmrtGate adlı ürünü 2003’te hayata geçirdik. Katılımcılara verilen yaka kartlarına entegre edilen çipler sayesinde alan ve salon girişlerini takip edebiliyor organizasyon yöneticileri.
Teknoloji davranışları da dataya dönüştürüyor
Ayrıca bu teknolojiler davranışları da dataya dönüştürüyor. Örneğin bazı araç sigorta şirketleri, müşterilerinin araçlarına sensör koymayı teklif ediyor. Çünkü yaş, cinsiyet, ikâmet gibi faktörler yanıltıcı olabilir. Benden bir yaş büyük, kadın kuzenim, benim diyen erkek şoförlere nal toplatır mesela. Genel dataya göre karşılaştırılsa, “kadın” der geçerler.*
Angel-A büyük otel zincirlerinde 2018’de kullanılmaya başlıyor
Turizm ve otelcilik sektörü ise aksine yavaş adapte oluyor. Birbiriyle konuşmayan birçok sistemi olan otellerde, iş geliştirmeye katkı sağlayacak bir data havuzu belli ki oluşmuyor. Sipariş, talep, şikayet, ödeme gibi birçok sebeple otel ile konukları arasında defalarca etkileşim oluyor. Tatilde de birtakım işleri takip etmesi gerekiyor konuğun. RFID bileklik ve mobil uygulama ile otellerinde Nesnelerin İnterneti ile tanışma zamanı geldi, geçiyor. Angel-A adını verdiğimiz otellere özel mobil uygulama yazılımımız büyük otel zincirlerinde 2018’de hayata geçmiş olacak.
Anlaşmalarla uğraştığımız bu dönemde yazı düzenimi biraz aksattım ancak artık düzenli olacak gibi görünüyor. Okuyan, takip eden herkese teşekkür ederim.
*Bu cinsiyetçilik mevzusu, ülkemizin ayrı bir yarası ancak konu ile alakasız. Saptama yaptım sadece.