TÜROB: Otel yatırımlarına dur denmeli!

Last Updated on 14 Ocak 2017 by Yaşar Çelik

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, “Turizm sektörü çok büyük yara aldı. Otellerde fiyatlar yüzde 50 düştü, doluluk oranları yüzde 30. Acilen Türkiye’nin turizmde agresif bir tanıtıma ihtiyacı var. Turizmin yaralarını sarması 4 yıl alır. Yeni otel yatırımlarına da dur denmeli” dedi.

Hürriyet Gazetesine röportaj veren Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, “Çok zor günler yaşanıyor. Yalnızca turizm sektöründe değil, diğer sektörlerde de sorun var. Turizm sektörü de birçok sektörü etkiliyor. 54 sektörle direkt bağlantılı. 2017 yılına da çok kötü başladık. 2016’da birçok kötü olay yaşadık. Yeni yıla girerken umutlar vardı. 2017 yılında yaralarımızı sarmayı bekliyorduk, bekliyoruz. Aslında 2016 Kasım ayında da Türkiye genelinde doluluk oranlarında düşüş yavaşlamıştı. Hatta İstanbul’un doluluk oranı Kasım 2016’da geçen yılın aynı ayına göre değişime uğramadan yüzde 56 olmuştu. Antalya’da Kasım 2016 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3.8 düşmüş yüzde 51.8 olmuştu” dedi.

Hürriyet Gazetesinde yer alan röportajın bir kısmı şöyle:

AGRESİF TANITIM ŞART

“Türkiye’nin imaj düzeltip agresif bir tanıtıma girmesi lazım. Tüm bu yaşananlar ortada ancak İstanbul son yılların en cazip şehirlerinden biridir. Çok yatırım yapıldı, çok sayıda otel açıldı. Muhteşem güzellikleri olan bir şehir. Türkiye’nin birçok yeri de öyle. Çok kısa sürede agresif biçimde kampanya yapılmalı. Uluslararası bir şirketle çalışılmalı. Kendimizi tekrar tekrar anlatmalıyız. Terör saldırılarından dolayı dünyadaki imajımız da çok etkilendi. Oysa 5 yıl önce imajımız çok iyiydi. Kendimizi yeniden anlatmalıyız. Yerinde bir tanıtım için iyi bütçe lazım. Devlet bunu nasıl karşılar bilemiyoruz. Turizmciler zaten zor ayakta duruyor. THY bile bütçe kıstı, bu yıl bizlere takvim bile vermedi.

GELECEK 6 AY BELİRLEYİCİ

Kültür ve Turizm Bakanı bizleri dinliyor. Sorunları biliyor. Ancak Turizm Bakanı icracı değil. Maliye Bakanlığı’na ve Ekonomi Bakanlığı’na bağlı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda Turizm Bakanı yok. Böyle olunca da sorunlarla ilgili çözümler sektörün beklediği gibi olmuyor. Maalesef İstanbul’daki otellerin doluluk ortalaması yüzde 30. Korkarım 2017 içinde de kolay kolay artmayacak. Bir şey yapmazsak yükseliş başlamaz. Ocak-Kasım 2016 döneminde Türkiye’ye 24 milyon 50 bin turist geldi. Turist sayısı yüzde 31 düştü. Turizm gelirlerinde yüzde 40’a varan düşüş oldu. 2015 Ocak-Ağustos döneminde 14.1 milyar dolar olan turizm geliri bu yıl aynı dönemde 8.3 milyar dolara geriledi. Sektörümüzün, 2015 yılında, gayri safi milli hasıla içerisindeki payı yüzde 12.9 ve istihdama katkısı yüzde 8.3 olmuştu.

ÜNLÜ ZİNCİRLER İŞLETMECİ, YÜK TÜRKLERİN ÜZERİNDE

Fiyatlar çok düştü. Yüzde 50’ye yakın fiyat kırdı oteller. Yurtdışındaki aynı yıldızlı otellerle karşılaştırılamayacak seviyede. 5 yıldızlı otellerin fiyatları en düşük seviyede. Çok otel yatırımı da yapıldı bu geçen süre içinde. Yeni açılan çok sayıda otel zor durumda.

Yük genelde Türk yatırımcıların üzerinde. Türk ortaklar onların yükünü taşımaktan vazgeçerlerse giderler. Asıl risk tamamen yatırımcıların üzerinde.

2 YIL SGK VE GELİR VERGİSİ ALINMASIN

Gelen kişi adeti çok düştü, otellerde cirolar sabit giderleri karşılayamıyor. Yani elektrik faturalarını, ısınma giderlerini, çalışanların maaşlarını karşılayamayacak duruma geldi oteller. Biz hükümete bunu ilettik. Oteller banka kredisi alsa bunu nasıl ödeyecek? Kredi çözüm değil. ‘SGK ve gelir vergisini 2 yıl almayın, yazın bunu bir yere, işler düzeldiğinde alırsınız’ dedik.

Yoruma kapalı.