
Last Updated on 11 Eylül 2018 by Turizm Günlüğü
Uluslararası seyahatlerde en çok kullanılan toplu taşıma araçlarından biri olan uçaklarla yapılan yolculuk sırasındaki kalabalık ve havasız ortam hasta olma riskini yükseltiyor.
Özellikle uluslararası hastalıkların bu toplu taşıma araçlarıyla ülkelere taşınması güvenlik önlemlerinin arttırılmasına yol açarken alanında uzman doktorlardan da hangi yöntemlerle bulaşıcı hastalıklardan korunabilmenin detaylarını paylaşıyor.
Euronews.com’dan Cristina Abellan Matamoros’un haberine göre ABD’nin Emory Üniversitesi’nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı Vicki Stover Hertzberg, enfeksiyon riskinin yüksek olduğu toplu taşımalarda ne tür tedbirler alınması gerektiğini aktardı.
Hertzberg, yer aldığı bir grup araştırmacının yaptığı ortak çalışmasında uçak yolculuğu sırasında yolcunun oturduğu koltuğa göre hastalık kapma riskini şöyle açıklıyor:
“Yolculuk sırasında kapılan mikropların solunan havadan değil, yakınımızda oturan hasta bir yolcudan ya da koltuk ve çevresindeki yüzeylerden geliyor. Cam kenarında oturan yolcuların virüs yoluyla bulaşan hastalıkları kapma riskinin diğer yolculara göre daha az.”
Koltuk kolları, yemek sehpaları, tuvalet muslukları, kapı kolları ve benzer ortak kullanılan yerlerden alınan örneklerde yapılan incelemelerde tehlikeli mikroplara rastlanıldığını dile getiren Hertzberg, “Mikropların bu yüzeylerde saatlerce canlı kaldığını, bir gün sonra bile hayatta olan virüsler bulunduğunu biliyoruz” diyen ABD’li profesör: “Buralara dokunup sonra elimizi yüzümüze sürdüğümüzde hastalıklara davetiye çıkarmış oluruz, o yüzden sıkça ellerin yıkanması gerekiyor” uyarısında bulundu.