TÜRSAB’dan UKOME kararına kırmızı çizgi!

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya

Last Updated on 12 Haziran 2018 by Turizm Günlüğü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nce (UKOME) D2 Yetki Belgesi ile taşımacılık konusunda aldığı karar karşısında tepkisini ortaya koyan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, turistlerin taşınmasının engellenmesine de rıza göstermeyeceklerini vurgulayarak “Turisti biz getiriyoruz. Onları biz taşıyacağız” dedi.

Geçen hafta yeni Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliği’ni yayınlayan TÜRSAB, iç tüzük hazırlıklarının heyecanını yaşarken turizm sektörünü yakından ilgilendiren UKOME’nin aldığı turistlerin taşımasının engellenmesine karşı mesleki olarak kırmızı çizgisini belirledi.

Dünya Gazetesinde yer alan habere göre UBER tartışmalarıyla gündeme gelen “taksicilik faaliyetlerinin Seyahat Acentaları Birliği belgesiyle yapıldığı” iddialarını değerlendiren TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu tür faaliyetlerin kesinlikle karşısında olduklarını belirterek “Seyahat acentesi belgesiyle taksicilik yapılamaz. Yapanları tespit ettiğimizde zaten belgelerinin iptali için Kültür ve Turizm Bakanlığına dosyalarını sevk ediyoruz. Taksici arkadaşlarımızın gönülleri rahat olsun. Biz seyahat acenteleri birliği olarak bizim belgemiz kullanılarak bir taksicilik faaliyeti yapılmasına zaten müsaade etmiyoruz. Varsa tespitleri bize ihbarda bulunabilirler. Bütün bölge yönetimlerimiz de bu konuda uyarılmış vaziyette” dedi.

UKOME kararındaki yaptırımların turizmcileri olumsuz etkilediğine dikkat çeken Firuz Bağlıkaya, turistin taşınmasının engellenmesine de rıza göstermeyeceklerini şu sözlerle ifade etti:

“Turizmciler olarak turistlerin taşımasının engellenmesine de karşı çıkacağız. Turisti biz getiriyoruz. Onları biz taşıyacağız. Dolayısıyla buradaki sınırlarımızı doğru çizmemiz lazım. Biz kimsenin ekmeğine, mesleğine müdahale eden bir hareket içinde değiliz, tam tersine onları üzerimize düştüğü biçimde koruyoruz. Ama buralardaki bulanık alanlardan faydalanıp, tutup da bizim turistimizi taşıyacak bir noktaya gelirse iş, biz buna şiddetle karşı çıkarız, müsaade de etmeyiz. Yasal olarak onları taşımak bizim hakkımızdır. Belgesinin adına ne derseniz deyin, istediğiniz ismi takabilirsiniz turisti seyahat acentesi taşır. Çünkü tur ve transfer, seyahat acentesinin münhasır hizmetidir. 1618 sayılı yasa var. Mesleki olarak kırmızı çizgimiz budur.”

TÜRSAB: UKOME kararı konusunda olumlu adımlar atılıyor