Destinasyon (yer) markalamanın basit prensipleri

Last Updated on 17 Ekim 2019 by Turizm Günlüğü

İşte “yer (destinasyon) markalama” konusunda göz önünde bulundurulması gereken 5 temel prensip… 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Eski Genel Müdürü İrfan Önal, yer (destinasyon) markalama konusunda çalışmalar yürütürken göz önünde bulundurulması gereken temel prensipleri kısaca beş başlık altında topladı.

İşte Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Eski Genel Müdürü İrfan Önal’ın özetlediği “yer markalamanın” 5 basit prensibi:

—O—

YER MARKALAMANIN BASİT PRENSİPLERİ

  • Uzun Vadeli Bakış / STRATEJİ
  • Farklı Konumlandırma / YALIN VE ANLAŞILIR KONUMLANDIRMA
  • İletişim / GERÇEK İLETİŞİM (Değerli, bilgilendirici ve ihtiyacı giderici)

Günümüzde birçok yer markalama faaliyetlerinin “kampanya odaklı” olduğunu görüyoruz. “Yer markalaması” (destinasyon markalaması) karmaşık ve zordur. Kampanyalar kısa dönemlidir, yer markalama çalışmaları ise zaman alır. Bu açıdan değerlendirildiğinde klasik reklam ajansları kısa dönemli kampanyalara odaklanırlar ve bu çalışmalar yer markalamasına gerçek anlamda hizmet etmezler.

1) TARAFLAR, ORTAK VİZYON VE BİRLİKTE ÇALIŞMA

Destinasyonlar, şirketlerden veya benzeri organizasyonlardan farklı olarak tek bir yapıya ait değillerdir. Farklı tarafların varlığı söz konusu olduğundan her taraf o destinasyonun markalaşmasından kendince ve amaçları doğrultusunda faydalanır.

2) GÜÇLÜ KONUMLANDIRMA

Kesinlikle farklılığınızı ortaya koymalısınız!

Stratejik bir seçim yapmanız gerekecektir. Farklı ve sizde olanı çıkarıp ortaya koymalısınız. Herkese her şeyi veremezsiniz. Öne çıkaracağınız karakterinizle rekabetten ayrışacak ve değerlerinizi hedef kitlenizle uyumlaştıracaksınız. Böylece herkesin yer aldığı kalabalık ve gürültülü sepetten kendinizi çıkarmanız kolaylaşacaktır.

Burada en önemli konu kim olduğunuz, ne olduğunuz, kısacası doğru tanımınız merkezde olacaktır.

ÖZÜNÜZ VE TANIMINIZLA İLGİLİ HER KONUDA ISRARCI OLMAK SİZİ ÖZGÜN KILACAKTIR.

3) GÜÇLÜ DEĞERLER

Destinasyonunuzu güçlü konumlandırdığınızda stratejik bir yaklaşıma da sahip olacaksınız. Böylece duygulara da hitap edip konumunuzu güçlendirmeyi başaracaksınız.

4) YALIN OLUN

Yalın olmak hem zaman alır hem de zordur ama bunu başarmalısınız. Kolaya kaçarsanız her şeyle ilişkilenirsiniz ve iletişim kurmak istediğiniz insan veya toplulukların kafasını karıştırmaktan öteye gidemezsiniz.

Biraz uğraşın ve yalın olun! İletişiminizin merkezinde hep sade, anlaşılır olmak yer alsın.

5) HAYAL EDİN, CESARETLİ OLUN VE ADANMIŞLIĞINIZI GÖSTERİN

Yer (destinasyon) markalamasının en önemli psikolojik ve gerçekçi duygusu; hayal etmek, adanmışlık ve cesaretle ilerlemek olarak açıklanabilir. Böyle davrandığınızda öne çıkan ve hatırlanan siz olacaksınız!

İrfan ÖNAL

irfanonal.blogspot.com

Türkiye turizm sektörünün uluslararası görünümü