Kaldırılsın denilen ‘Herşey Dahil’ sistemi hiç uygulanmadı!

Göreme, Nevşehir ili Merkez ilçesine bağlı bir beldedir. En önemli geçim kaynağı turizmdir. Göreme kasabasının eski isimleri Matiana, Korama, Maccan ve Avcılar'dır. Göreme ile ilgili 6. yüzyıla ait bir belgede ilk olarak
Göreme, Nevşehir ili Merkez ilçesine bağlı bir beldedir. En önemli geçim kaynağı turizmdir. Göreme kasabasının eski isimleri Matiana, Korama, Maccan ve Avcılar'dır. Göreme ile ilgili 6. yüzyıla ait bir belgede ilk olarak "Korama" adına rastlanıldığından dolayı en eski adının bu olduğu düşünülmektedir.

Last Updated on 27 Eylül 2017 by Yaşar Çelik

Turizmde yıllardır ‘kaldırılsın mı?’ tartışması yapılan ‘Herşey Dahil’ (HD) sistemine ilişkin ulusal bir gazeteye yansıyan “Turizmciler işaret etti: Pilot bölge Kapadokya olsun” haberine tepki geldi. Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler, yazılı bir açıklama yaparak, Kapadokya’da bu sistemin zaten hiç uygulanmadığını hatırlattı ve “HD sisteminin uygulanmadığı bölgeyi nasıl pilot bölge olarak seçeceksiniz?” diye sordu.

“Alanya pilot bölge olarak seçildi diye başlık atılsa ve buna göre Alanyalı turizmcilerden demeç alınsaydı hiçbir şekilde konu başlığı veya içerik adına itirazım olmazdı, ama Kapadokya ve HD sistemi çok uzak iki başlık” yorumunu yapan Dinler, şunları ifade etti:

“HD Turizm’e yapılan eleştirilere, ki ben şahsen HD’yi dünyada en iyi uygulayan ülkenin Türkiye olduğunu düşünüyorum, bu sebeple çok tercih ediliyoruz, tabii bu denklemde fiyat/kalite dengesi çok önem teşkil ediyor. Öncelikle şu bilinmelidir ki Türkiye tam anlamıyla bir turizm ülkesi. Ülkemizde sahil turizmi, kültür turizmi, inanç turizmi, kayak turizmi, yayla turizmi vs. vs. say say bitmeyecek şekilde turizm çeşitlendirmesi mevcut ve insanlar kendi tercihlerine göre bu turizm seçeneklerinden birisini tercih ediyor, zaman zaman da kombine edebiliyorlar. Yani örnek verecek olursak 5 gün Belek – Antalya’da HD tatil yapan bir turist, bu tatili 2 günlük Kapadokya’da lüks bir mağara otelde Oda + Kahvaltı şeklinde taçlandırarak tamamlayabiliyor.

Yani yukarıda verilen örnekte misafir tamamen kendi hür iradesiyle tatil hakkında kararını veriyor. Yine aynı yazıda belirtilen ”Misafirler otel ve rehberlerin alışveriş yaptırdıkları yerlerden başka yerleri görmüyorlar. Bu sistemle esnaf da kazanmıyor” tezine de kesinlikle katılmıyorum. Yani misafir Kapadokya’ya geldiğinde hiç mi bir müze veya ören yerini görmüyor? Hiç mi bir yeri gezmiyor? Bunlar gerçeklikten uzak ve popülist söylemler maalesef. Müze veya ören yeri görmeden giden bir tane turist bile gösteremezsiniz.

“…TURİZM KATİLLERİ VAR”

“Ucuz etin yahnisi” durumu maalesef her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de var, özellikle de Kapadokya’da. Günlük Kapadokya turunu maliyetinin altında satıp, alışverişten gelir bekleyen acentacılar yok mu? Var. Peki balon turunu 1 saat olarak satıp, gaz parasından yırtmak için 30 dakika uçup sonra da sürekli ”hava şartları uygun değildi” diye söyleyip uçuşunu yarıda kesen var mı? Var. Vallahi bu şekilde davranan turizm katilleri var ama inanın Kapadokya’da HD turizmi yok.”

Yeni Şafak gazetesinde Ayşe Begüm Çelikkol imzası ile yayınlanan “Turizmciler işaret etti: Pilot bölge Kapadokya olsun” başlıklı haberin girişinde şunlar ifade ediliyor: “Turizmciler Türkiye’de otellerde uygulanan “Her şey dahil sistemin” kalkmasını talep etti. Türkiye’nin birçok güzelliğinin olduğunu dile getiren turizmciler, turistlerin gittikleri şehirleri tanımadan ülkelerine geri döndüklerine dikkatleri çekti. Kapadokya bölgesinin pilot bölge seçilmesini talep ettiklerini söyleyen turizmciler, “Misafirler otel ve rehberlerin alışveriş yaptırdıkları yerlerden başka yerleri görmüyorlar. Bu sistemle esnaf da kazanmıyor” dedi.”

Haberin tamamını okumak için TIKLAYIN:
http://www.yenisafak.com/ekonomi/turizmciler-isaret-etti-pilot-bolge-kapadokya-olsun-2797945