İstanbul Havalimanı’na geçişin ertelenmesinde kimin rolü var?

Last Updated on 21 Aralık 2018 by Turizm Günlüğü

Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na taşınmayla ilgili erteleme kararının çıkmasının ardından bu durumun hava koşulları ile havayolu şirketlerinin taleplerinden kaynaklandığı ortaya çıktı.

Yapılan görüşmeler neticesinde 2019 yılının Mart ayına ertelenen taşınma kararının alındığı toplantının ayrıntılarını Hürriyet gazetesinden Eray Görgülü paylaştı.

Teknolojisi, mimarisi, tasarımı ve fonksiyonel özellikleriyle dünyanın en büyüğü olarak nitelendirilen İstanbul Havalimanı için planlanan büyük taşınma hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan başkanlığında 18 Aralık’ta bir toplantı gerçekleştirildi.

İstanbul Havalimanı’nda yapılan toplantıda, hem bakanlık yetkilileri hem de havayolu şirketleri, hava koşullarının taşınmayı olumsuz yönde etkileyebileceği değerlendirmesinde bulunarak tek seferde yapılacak taşınma işleminin teknik sistemlerle ilgili aksamalara yol açabileceğini, bu yüzden taşınmanın kademeli bir şekilde yürütülmesinin daha doğru olacağı dile getirildi.

Bu öneri ve istekler doğrultusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan da, taşınma işleminin 2019’un Mart ayına ertelenmesini kabul ederek kademeli taşınma işlemi için planlama talimatı verdi.

DHA muhabiri Enver Alas’ın haberine göre bugün itibariyle yeni sürece ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan şu açıklama geldi:

“Dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanı 29 Ekim 2018 tarihinde hizmete girmiş ve 1 Kasım 2018 tarihi itibariyle havalimanından uçuşlar başlatılmıştır. İlk etapta günde 10 sefer gerçekleştirilen İstanbul Havalimanı’nda 10 Aralık tarihi itibariyle yeni seferler konulmuştur. Yıllık 70 milyona yakın yolcunun kullandığı Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na yapılan taşıma işleminin güvenli şekilde gerçekleştirilmesi ve taşıma sonrasında yolcu konforunda herhangi bir aksaklık yaşanmaması amacıyla bu süreç kademeli olarak yapılmaktadır.

Bu büyüklükteki bir operasyonun gerçekleştirilirken havayolu ve yer hizmetleri firmaları çalışanlarının da eğitimleri, kullanılacak ekipmanların taşınması, kurulumu ve kullanılması süreçleri de titizlikle izlenmekte bu sürecin eksiksiz olarak tamamlanması planlanmaktadır.

Bu doğrultuda kademeli olarak gerçekleştirilen taşıma işlemi 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle hızlandırılacak ve yolcu konforundan taviz verilmeden Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na uçak seferleri ve yer hizmetleri kademeli olarak taşınacaktır.”