2019 yılında turizm sektöründe neler yaşandı?

Last Updated on 28 Aralık 2019 by Turizm Günlüğü

2019 yılını geride bırakırken Turizm Günlüğü olarak, bu yıl turizm sektöründe yaşanan önemli gelişmeleri ve öne çıkan olayları sizin için derledik.

İşte turizm sektörü için 2019 yılında öne çıkan gelişme ve olaylar…

OCAK

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı logo değişikliğine gitti

Haberimizin detayları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yeni logosu: “İşte Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yeni logosu…” başlıklı haberimizde…

  • ICAO 2018 yılına ilişkin havayolu trafiği ve yolcu sayısına ilişkin rakamları açıkladı.

2018’de 38 milyonluk uçuş rakamıyla toplam 4.3 milyar yolcu rakamına ulaşıldı. Haberin detayları için: 2018 yılı uluslararası havayolu trafiği rakamları açıklandı

Bu gelişme sonrasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bir ülkeye daha kimlikle seyahat etmeye başladı.

BM Dünya Turizm Örgütü’nün 2018 yılına ilişkin açıkladığı veriler kapsamında dünya genelinde turist rakamında bir önceki 2017 yılına göre %6 oranında artış yaşandı.

Türkiye’nin en köklü şehirlerarası otobüs firmalarından Pamukkale A.Ş’nin ekonomik sıkıntılardan dolayı istediği konkordato talebi mahkeme tarafından reddedilerek iflas kararı verildi.

  • Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) 31 Ocak – 3 Şubat 2019 tarihleri arasında düzenlendi

EMITT 2019 Fuarı’na ilişkin detaylara ulaşmak için: Merakla beklenen EMITT Fuarı kapılarını açtı

Nazire Dedeman Çağatay

ŞUBAT

İş kadını ve sivil toplum lideri kimlikleriyle tanınan Nazire Dedeman Çağatay, hayata gözlerini yumdu.

Alman havayolu şirketi Germania mali krizden çıkamadı ve iflas başvurusunda bulundu.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Funda Ocak görevinden ayrıldı.

AB Konseyi, üye ülkelerin vize başvurularında alınan 60 euroluk seyahat vizesi ücretinin 80 euroya çıkaracak düzenlemeyi onayladı.

MART

TÜROB’un 23. Olağan Kurul Kurulu’nda yeni Yönetim Kurulu belli oldu. TÜROB Başkanlığı’na Müberra Eresin geçti. Ayrıntılar için: İşte yeni yönetim kadrosu 

NİSAN

Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na taşınma süreci 5 Nisan Cuma gecesi başladı ve 6 Nisan gecesi 23:59’da tamamlandı.

Bu gelişmeyle birlikte Pamukkale Turizm’in seferlerine aynı şeklide devam edeceği ve faaliyetlerinde herhangi bir aksaklık olmayacağı belirtildi.

MAYIS

  • Turizm Otel Yöneticileri Derneği, TUROYD’un II. Olağan Genel Kurulu 4 Mayıs tarihinde Ankara’da gerçekleşti.

Otel Yöneticileri Başkan değiştirmedi

Türkiye’nin dört yanından geniş katılım ile Ankara Anemon Hotel’de gerçekleşen TUROYD’un 2. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan seçimde Ali Can Aksu’nun listesi göreve devam dedi.

Turizmcilerin uzun bir süredir talep ettiği okullarda ara tatil uygulaması hayata geçti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullarda Nisan ve Kasım’da birer haftalık ara tatil olacağını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından sıkça dile getirilen Kapadokya Alan Başkanlığı’nın kurulmasına ilişkin yasa teklifinin I. bölümü TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Yeni yasayla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bazı özel yetkiler verildi.

  • Türkiye MICE sektörü, 2018 yılına yönelik sayısal veriler açıklandı.

Kongre turizmi istatistiklerinde Türkiye’nin durumu pek parlak değil

ICCA’nın her yıl dünya çapında gerçekleştirilen kongrelere dair hazırladığı raporun 2018 verilerini içeren güncel versiyonu yayımlandı.

I-MICE Derneği 2019-2022 Dönemi İcra Kurulu – Turizm Günlüğü

HAZİRAN

TÜİK’in istatistiklerine göre Ocak-Mart 2019 arasında Türkiye turizmi yüzde 4.6 büyüdü.

Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği’nin (I-MICE) II. Olağan Genel Kurulu 22 Haziran tarihinde gerçekleşti. Başkanlık görevini yürüten Hüseyin Kurt; 2019 – 2022 dönemi için I. Başkan seçildi.

Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman vefat etti.
Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman vefat etti.

TEMMUZ

  • Turizm sektörüne yönelik yeni yapılanma Türkiye Turizmi Tanıtma ve Geliştirme Ajansı

    Turizm Ajansı kanun teklifi TBMM’de

    TBMM’de yasalaştı! Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kuruluyor

    Resmi Gazete’de yayımlandı: Turizmde yeni dönem başladı!

Türkiye’nin turizm hedeflerine ulaşması amacıyla imkan ve fırsatlarının dünyada tanıtılması, turizm potansiyelinin tüm yönleriyle değerlendirilerek ülke ekonomisine kazandırılması, turizm yatırımlarının, ülke ekonomisindeki payının ve hizmet kalitesinin arttırılması adı altında “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı” kuruldu.

Avantgarde Collection Otelleri Genel Koordinatörü Tanay Adıgüzel yakalandığı amansız hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.

İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA’nın CEO’su Hüseyin Keskin, DHMİ Genel Müdürlüğü’ne atandı.

Boeing, 737 Max serisi uçakların uçuşlarının askıya alınmasının ardından önemli boyutlarda mali kayıp yaşadığını açıkladı.

Bir süredir yoğun bakımda olan Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman vefat etti.

Türkiye’nin ilk kadın çevre ve turizm bakanı Işılay Saygın, İzmir’de solunum yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 72 yaşında hayatını kaybetti.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul turizmini geliştirmek adına “İstanbul Turizm Platformu”nu kurduklarını açıkladı. Platformun koordinatörlüğünü, eski Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü emekli vali yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı üstlendi.

AĞUSTOS

    Haluk Dursun son yolculuğuna uğurlandı

Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Van’ın Erciş ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

  • Kamil Koç, Flixbus’a satıldı

    Kamil Koç Avrupa’lı seyahat girişimi FlixBus’a katılıyor

Avrupa’nın en hızlı büyüyen seyahat girişimi FlixBus ve özel sermaye şirketi Actera, Türkiye’nin en köklü ve lider otobüs şirketi Kamil Koç’un, Avrupa’nın en geniş şehirlerarası otobüs ağına sahip FlixBus’a katılması konusunda anlaşmaya vardı.

  • Türkiye turizminde TTGA Dönemi:

    Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı göreve başladı

15 Temmuz 2019 tarihi itibariyle yasalaşan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu Üyeleri atandı. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen ilk toplantısıyla göreve başladı.

 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 Turizm Stratejisi’ni açıkladı. / Fotoğraf: basin.kulturturizm.gov.tr

EYLÜL

Dünyanın en büyük seyahat şirketlerinden İngiliz tur operatörü Thomas Cook, şirketi kurtarmak için yapılan son dakika görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine resmen battı.

THOMAS COOK’UN İFLASINA İLİŞKİN HABERLERİMİZDEN BAŞLIKLAR:

Thomas Cook’un iflası rakiplerine yaradı!

Thomas Cook iflasının 365 günlük göstergesi

Thomas Cook’un iflas süreci nasıl işleyecek?

Thomas Cook’un iflası hangi ülkelerin turistlerini nasıl etkiledi?

6 maddede Thomas Cook iflası

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 27 Eylül Cuma günü İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlediği toplantıda Türkiye’nin 2023 Turizm Stratejisi’ni açıkladı.

TÜRKİYE’NİN 2023 TURİZM STRATEJİSİ MASTER PLANI İÇİN TIKLAYINIZ
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan
Eski Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan.

EKİM

Birleşik Taksiciler Derneği ve İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası’nın internet üzerinden hizmet veren UBER’e yönelik açtığı, haksız rekabetin tespiti davasında Mahkeme, UBER hizmetlerinin haksız rekabet oluşturduğunu belirterek durdurulmasına (men) ve internet uygulamalarına da erişimin engellenmesine karar verdi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) vergi ödemediği ve haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle Booking.com hakkında açtığı davada karar çıktı. Mahkeme davayı kabul etti ve “haksız rekabet var” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 24 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararlarına göre, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcılığına Ahmet Misbah Demircan atandı.

    Destek bekleyen turizmcilere ikinci vergi şoku…

Yeni düzenlemeyle otel, tatil köyü, pansiyon, kamping gibi tesislerdeki hizmetlerden yüzde 2 oranında “konaklama vergisi” alınacak.

Antalya Turizm Fuarı, 28 Ekim 2019 Pazartesi günü kapılarını ziyaretçilere açtı. 20 yıl sonra Antalya’da düzenlenen ilk turizm fuarı olan ATF, 28 – 29 Ekim 2019 tarihlerinde Antalya Fuar ve Kongre Merkezi’nde turizm sektörünün paydaşlarını ağırladı.

KASIM

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve ilgili kuruluşlarının 2020 bütçesinin 5 milyar 127 milyon 247 bin lira olarak öngörüldüğünü belirten Ersoy, bütçenin 3 milyar 770 milyon 83 bin lirasının cari bütçe, 1 milyar 357 milyon 164 bin lirasının da yatırım bütçesi olarak planlandığını söyledi.

Turizm taşımacılığında kullanılan araçlar için daha önce 10 olan yaş sınırı 12’ye çıkarıldı.

Türkiye’nin önde gelen havayolu firmalarından AtlasGlobal yayımladığı bir duyuruyla 26 Kasım 2019 itibariyle, 21 Aralık 2019 tarihine kadar tüm uçuşlarını askıya aldığını duyurdu.

TÜRSAB 24. Genel Kurulu’nda TÜRSAB Eski Başkanlarından Talha Çamaş, oy birliği ile TÜRSAB’ın ‘Onursal Başkanı’ olarak ilan edildi.

ARALIK

TÜRSAB 24. Genel Kurul kapsamında düzenlenen seçimler sonrasında Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın Yönetim Kurulu’nda yer alacak TÜRSAB Temsilcisi İbrahim Halil Kalay oldu.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) 24. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan seçimi Değişim Hareketi’nin Lideri Firuz Bağlıkaya 2 bin 530 oyla kazandı. Kayıtlı 8.634 acentadan 4 bin 65 TÜRSAB delegesinin oy kullandığı seçimde 2 bin 510 oy alan Bağlıkaya’ya karşı Davut Günaydın 1.464 oyda kaldı.

13. Travel Turkey İzmir Fuarı açılışından önemli başlıklar

13. Travel Turkey İzmir Fuar ve Kongresi 5-7 Aralık 2019 tarihleri arasında düzenlendi. Bu yıl 20 bin metrekarenin üzerinde gerçekleşen fuar, 43 ülke ve 36 ilden gelen bin 300’e yakın katılımcıyı ağırladı.

26 Kasım 2019 tarihinde uçuşlarını durduran AtlasGlobal, 21 Aralık Cumartesi günü saat 11:15’te uçuşlarına yeniden başlayacağını duyurdu.

Türkiye konaklama sektörünün çatı örgütü Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) 6. Olağan Genel Kurulu’nu Antalya’daki Trendy Lara Hotel’de gerçekleştirdi. Olağan Genel Kurul sonrasında yeni yönetim belli olurken TÜROFED’in Başkanı ise Sururi Çorabatır oldu.

Etiyopya ve Malezya’ya ait 737 Max 8 model Boeing uçaklarının düşmesi ve 300’den fazla insanın hayatını kaybetmesinin ardından uçaklarda yazılımsal bir problem olduğunu kabul eden Boeing’in CEO’su Dennis Muilenburg istifasını açıkladı.